Print This Page

News

16.12.2008

MindFit Article in 'Tulevaisuuden Teekkari 2009'


The CEO of MindFit Consulting Ltd, Kari Härkönen, has written an article that was recently published in 'Tulevaisuuden Teekkari 2009'. The book that is published by Calcus Kustannus Oy gives university students tips and thoughts on central topics when moving from school to working life. The guide presents companys from different fields of the industry and e.g. Esko Aho, Asmo Kalpala and Anne Brunila give their views on today's labour market. See Kari Härkönen's article ”Welcome to working life” below (in Finnsh only).

 

TERVETULOA TYÖELÄMÄÄN
Kari Härkönen, MindFit Consulting Oy
Calcus Kustannus Oy

 

Tervetuloa kvartaalimarkkinoille
Kukaan tuskin enää säikähtää sitä faktaa, että yritykset ovat kiristäneet vuosi vuodelta projektipolitiikkaansa. Uutta työntekijää ei aina nähdä persoonana, vaan yhtenä resurssina projektinhallintasoftan janassa tietyllä %-osuudella per projekti. Kun suunnitelman prosentit laskee yhteen, ei liene tavanomaisesta poikkeavaa, jos luku on kolmenumeroinen kahden ensimmäisen numeron ollessa jotain muuta kuin nolla. Meiltä odotetaan entistä kovempia suorituksia ja valmiutta olla suorituskunnossa uudessakin työpaikassa ja tehtävässä ensi maanantaista lähtien. Miten se on mahdollista? Kuinka kukaan, joka aloittaa uudessa ympäristössä voisi olla omaksunut heti alusta lähtien yrityksen tavat ja työkalujen käytön, vaikka kokemusta vastaavista tehtävistä olisikin ennestään?


Vastaus on helppo: ideaalikandidaatti on perehtynyt yrityksen toimintaan, asiakkaisiin ja prosesseihin jo aiemmin, esimerkiksi alihankintayritysten kautta. Näin päällikkö voi syöttää hänen tietonsa projektijärjestelmään ja merkitä kuormitusasteen sataseen jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Laskutus pyörii eikä vilttipenkkitunteja kerry. Helppoa kuin heinän teko. Tähän pisteeseen päästäkseen työnhakijan on siis vain täytettävä edellä mainitut pari tärkeintä kriteeriä: ensinnäkin vastaavista tehtävistä tulee olla kokemusta ennestään. Kokemuksen on lisäksi oltava palkkaavan yrityksen kanssa tapahtuvasta yhteistyöstä. Entä sitten vastavalmistuvat tekniikan opiskelijat, joilla ei vielä ole mitään teollisuudesta hankittua työkokemusta? No, sitä voi jokainen mielessään miettiä – mutta murehtimaan ei kannata ryhtyä. Eteenpäin on mentävä ja yritysten ylioptimistiset toiveet kantavat korkeintaan siihen asti kunnes iso pyörä pysähtyy ja resursseja puuttuu janasta. Sopiva aukko löytyy varmasti jokaiselle aktiivisella ja tarmokkaalle tekijälle.


Kuinka työmarkkinoille sitten pääsee?

Edellinen vain pienenä alustuksena siitä, mihin kannattaa varautua tutustuessaan yritysten työpaikkailmoituksiin ja vaatimuksiin. Se on nimittäin niin, että vaatia voi, mutta edelleen vaaka on saatava balanssiin ja kysyntä sekä tarjonta kohtaamaan. Ajatelkaa vaikka pörssikursseja. Ostotarjous on suuremman osan aikaa myyntitarjousta pienempi, mutta hetkittäin ne kohtaavat ja kauppa syntyy. Kyse ei ole sen kummemmasta ilmiöstä työmarkkinoillakaan. Sopivia tilaisuuksia siis tulee, mutta vain niille, jotka ovat kärkkymässä oikeaa hetkeä. Diiliä ei välttämättä tule ensimmäisestä eikä toisesta paikasta. Kannattaa varautua hakemaan aktiivisesti ja olemaan lannistumatta, sillä asenne ja uusien asioiden omaksumiskyky on edelleen se, joka ratkaisee käytännön työelämässä ehkä kaikkein eniten. Uppiniskaisinkin yritys huomaa ennen pitkää, että kokeneen työntekijän ohi voi kuin voikin mennä nuori ja innokas tekijä, joka ottaa asioista selvää ja toimii proaktiivisesti.


Aktiivisuus on siis hyvästä. Kuitenkin, ennen kuin ryntää suin päin tarjoamaan itseään joka paikkaan, on valmistauduttava vastaamaan kovaan kovalla. Yritys tosiaan voi pitää tekijöitä vain resursseina - sen sijaan, että näkisivät heidät yksilöinä, jotka laskuttavan projektityön ohessa rakentaisivat myös itse yritystä entistä paremmaksi ja tuottoisammaksi. Toisaalta näkemystä ei voi yleistää ja jos yritys olisi ylipäätään tietoinen työntekijän strategisista hyödyntämismahdollisuuksista, se voisi hyvinkin sijoittaa tekijän ansaitsemalleen vastuulliselle paikalle. Näistä henkilökohtaisista piirteistä yritys ei koskaan saa tietää, ellet tuo niitä esille. Valmistele siis itsestäsi myytävä tuote jo siinä vaiheessa, kun tarjoudut ensimmäistä kertaa markkinoille. Mieti, mitkä ovat vahvuutesi ja mitä oikeasti haluat tehdä sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Yritys haluaa nähdä CV:stäsi punaisen langan, josta sen on helppo tarttua kiinni. Rakenna CV:si loogiseksi mutta persoonalliseksi kokonaisuudeksi, josta selviää yhdellä silmäyksellä mistä on kyse. Jos työkokemusta on useita vuosia monesta eri paikasta, CV:n pituus voi olla korkeintaan ehkä 3-4 sivua, jotta johtaja yrityksessä X jaksaa nukahtamatta lukea sen loppuun. Suhteuta oman CV:si pituus ja paino tältä pohjalta. CV:hen (ja kyseiseen yritysjohtajaan) liittyen vielä yksi käytännön vinkki: Älä koskaan lähetä yli 300 kB:n suuruista sähköistä CV-tiedostoa mihinkään, jonka vastaanottajaa ja hänen järjestelmiensä kapasiteettia et varmasti tunne. Vaikka laajakaistat ovat monille arkipäivää, yhä useampi yritysjohtaja lataa CV:eitä läppäriinsä mökkinsä kuistilta hitaalla GPRS-yhteydellä. Valokuvankin pystyy pakkaamaan aivan mainiosti niin, ettei CV kasva liian suureksi. Mikäli mainitut lyhenteet tiedoston koosta ym. eivät kerro sinulle mitään, ota niistä selvää ennen kuin haet työpaikkaa.


Hyvillä papereilla pääsee yleensä vasta vähän eteenpäin rekrytointiprosessissa. Kun edellä mainitut alkuvalmistelut on tehty, tulee sinun pystyä mahdollisessa haastattelutilanteessa seisomaan antamiesi tietojen takana. Opettele vastaamaan ja perustelemaan jokainen CV:ssäsi oleva asia yhtä jämäkästi, päättäväisesti ja loogisesti kuin olet sen sinne kirjoittanut. Kun yritys odottaa saavansa resurssin, tarjoa heille sitä hyvin paketoidussa muodossa – tuotteena. Hyvä yritys herää viimeistään siinä vaiheessa näkemään projektijanaan allokoidun prosentin sijaan ihmisen, joka voi auttaa organisaatiota paljon laajemmassakin mittakaavassa. Ennen kuin ilmestyt työpaikkahaastatteluun, katso, että myös peilistä katsoo paperilla olevaa tuotetta vastaava ilmestys. Pukeudu mielellään vähän yli kuin ali. Harvassa ovat ne nörttitalot nykyään, joissa voi kuljeksia käytävällä rähjäinen villapaita päällä, sillä yhä useampi yritys tekee töitä myös asiakastiloissa, ja edellyttää tekijöiltään asianmukaista ulkoasua ja käyttäytymistä. Toki joka paikassa voi töihin päästyään tunnustella miten rennosti tai muodollisesti siellä on sopiva olla, mutta ennen kuin olet yrityksen leivissä, ei kannata haastatteluvaiheessa ottaa turhia riskejä.


Kun oma ’pakettisi’ on kunnossa ja puhkut itsevarmuutta, älä vieläkään ryntää tapaamiseen, ellet ole tutustunut etukäteen paikkaan johon olet menossa. Perehdy siis yrityksen toimintaan, tuotteisiin ym. olennaiseen etukäteen niin hyvin, että sinulle on muodostunut kuva siitä miten voit hyödyttää heitä jatkossa. Markkinoinnin ammattilaiset sanovat, että tuotetta ei voi vain myydä ilmoittamalla sen olemassaolosta, vaan se täytyy ajaa sisään tarjoamalla asiakkaalle heidän tarvitsemaansa ongelmaan ratkaisuja. Miksei näin siis työhaastattelussakin. Kun yritys kysyy tai pohtii sitä, miten pärjäät heidän työympäristössään, voit kertoa heille etukäteen miettimiäsi asioita, joissa mielestäsi voisit olla hyödyksi. Tässä kannattaa tosin olla myös hienovarainen, etteivät kommenttisi ole pelkästään heidän nykyistä toimintaansa kritisoivia – korkeintaan vaihtoehtoisia. Vaikka olisitkin oikeassa, vastassa on aina ihminen, joka kerran nokkiin ottaessaan on käytännössä jo tehnyt sinusta (no go) päätöksen.


Opiskelun ja työn yhdistäminen

Varsin tehokas tapa vastata työnantajien optimistisiin toiveisiin löytää vastavalmistunut henkilö, joka omaa jo valmiiksi työkokemusta, on tehdä töitä opiskelun ohessa. Osaaminen on kuitenkin se kaikkein kiinnostavin asia, ja pelkästä tutkinnosta ei vielä saa teollisuuteen vaadittavaa osaamista eikä kokemusta. Jos onnistut opiskelun aikana löytämään mielenkiintoisen työn, joka liittyy tulevaan uraasi, siitä kannattaa pitää kiinni. Opintojen loppuunviemisestä kannattaa pitää huolta, mutta jos pääset ammattiaineita opiskellessa tekemään samalla oikeaa vastaavan alan työtä, pystyt varmasti omaksumaan asiat tehokkaammin ja ymmärtämään niitä syvällisemmin. Kun sitten valmistut, sinulla on jo huomattavasti kypsempi näkemys työelämän vaatimuksista ja teollisuudesta. Nykypäivänä opiskelu ei suinkaan jää taakse töihin siirryttäessä, vaan se jatkuu todennäköisesti monilla läpi elämän. Tässä vaiheessa se kuitenkin muodostuu entistä kiinnostavammaksi, sillä voit ammatista riippuen valita juuri sinua kiinnostavia aiheita, joita sitten tutkit työn ohessa ilman suuria valmistumisen paineita.


Valikoimaa ja rekrytointiapua

Yrityksiin voi toki hakea suoraan ja varsinkin tuttuja kannattaa luonnollisesti hyödyntää, mutta tarjolla on myös rekrytointialan ammattilaisia, joilla on suuret valikoimat erilaisia avoimia tehtäviä. Yksi tapa varmistua oman tuotepakettinsa ammattimaisuudesta on neuvotella markkinat tuntevan rekrytointikonsultin kanssa ja valmistella tiedot työnantajayritysten haluamaan muotoon. Jos aikaisempaa työkokemusta on vähän, voi rekrytointitoimisto olla oiva taho puolueettoman suosituksen saamiseksi työnantajaan päin.


Kaikki uutiset
See All News