Print This Page

News

26.03.2008

MindFit wrote an article in ’Työnhakuopas 2008’


MindFit Consulting Ltd has taken part in “Työnhakuopas 2008”.  Calcus Kustannus Oy published the guide to support University students when moving from the school to the Labour markets. The guide itself is made with the cooperation of different facets to give hints and advices for the job search and in general to discuss different themes important in current working life. It contains articles from writers such as Lasse Lehtinen, Mauri Pekkarinen, Tarja Cronberg, Jussi Nurmio and Alexander Stubb. There, you can also find Kari Härkönen´s article “advices for those moving to working life” (only in Finnish). See the article below.



"OHJEITA TYÖELÄMÄÄN SIIRTYVILLE"


Kouluoppijasta uraoppijaksi

Suuria muutoksia arkeen on odotettavissa sinulle, joka olet siirtymässä koulun penkiltä työelämään. Muutokset tosin voivat olla vähän erilaisia kuin mitä heti osaisi odottaa. Joidenkin osalta taakse ehkä jäävät tenttiin pänttääminen ja kouluruokaloiden halvat lounaat, mutta nykyään yhä useammalla opiskelu jatkuu töihin mentäessä. Monet tekevät töitä etenkin viimeisimpien opiskeluvuosien rinnalla, ja vaikka olisit valmistunutkin, työhön liittyy usein niin paljon uusia asioita, että edessä on vähintään raju itseopiskelu ja erilaiset yritysten kurssiohjelmat. Nyky-yhteiskunnassa et ole valmis koskaan. Opiskelun luonne kuitenkin muuttuu rajusti. On aivan eri asia lukea aiheesta, jonka parissa herää joka aamu tekemään töitä. Motivaatio oppia on aivan toista luokkaa, kun uusia asioita voi heti hahmottaa ja hyödyntää käytännössä. Jo kognitiivisestikin tarkasteltuna tällainen muistijälki pureutuu tehokkaammin aivoihin. Jos et ole koulussa ollut aivan huippuoppilaiden joukossa, niin ei kannata huolestua, sillä nyt sinulle avautuu mahdollisuus kerätä pelkkiä kiitettäviä uuden urasi varrella.


Motivaatio ja intohimo

Yksi tärkeimpiä asioita menestyvään urakehitykseen on juuri motivaatio. Kun tavoitteena on onnistua käytännössä, asioiden omaksuminen tehostuu rajusti aivan itsestään. Tärkeää on myös kiinnostus itse aihepiiriin jota tekee. Kun tekee töitä mielenkiintoisten asioiden parissa ja jotain ei tiedä, ihminen alkaa automaattisesti hakea ratkaisua kohdattaviin ongelmiin. Tietynlainen intohimo aiheeseen yhä syventää omaksumista ja luo pohjaa asiantuntijuuden kehittymiselle. Voit tehdä monia asioita ja saavuttaa niissä hyviäkin tuloksia, mutta jos mielit huippuasiantuntijaksi jossain aihepiirissä, niin siihen ei ole asiaa, ellet sydämesi pohjasta tahdo mitä teet. Selvitä siis hyvissä ajoin itsellesi (jos ei vielä ole selvää), mikä sinua oikeasti kiinnostaa ja vetää puoleen, ja tee kaikkesi päästäksesi toimimaan aiheen parissa. Älä kuitenkaan odota löytäväsi oikeaa tehtävää välittömästi, vaan varaudu ’kaivamaan ojaa ja raivaamaan metsää’ matkalla lähemmäksi ihannetehtäviäsi. Motivaatiota voi pitää yllä asettamalla realistisia tavoitteita, joiden tarkoitus on viedä sinua yhä lähemmäs todellisia intohimojesi kohteita.


Työtä ilman työkokemusta

Toki on helppo sanoa, että tee sitä ja suuntaudu siihen ja siihen, mutta todellisuudessa lähes jokainen on jossain vaiheessa pisteessä, jolloin pitäisi olla työkokemusta todistaakseen työnantajalle olevansa palkkaamisen arvoinen. Työn saaminen ennen valmistumista ja valmistumisen jälkeenkin ilman työkokemusta voi olla vaikeaa. Tähän yhtälöön on tuskin vieläkään löydetty yksiselitteistä ratkaisukaavaa, mutta sinnikkyys palkitaan. Jos sinulla on mahdollista aloittaa työnteko osittain opiskelujen ohessa, voi se auttaa työnhaussa myöhemmin. Kun sinulla on työkokemusta jo valmistumisvaiheessa, on työnantajan kynnys palkkaamiseen huomattavasti pienempi. Näin on mahdollista päästä myös suoraan ’itse asiaan’ ilman pitkiä harjoitteluperiodeja. Jos et heti valmistuttuasi saa töitä, kannattaa olla aktiivinen ja tinkiä työpaikan mielekkyydestä, sillä jokainen työ opettaa, oli se suoraan alaan liittyvää tai ei – ahkeruus ja sinnikkyys palkitaan varmasti. Älä kuitenkaan jumetu hyväpalkkaiseenkaan ’hanttihommaan’, mikäli uratoiveesi ja työn haasteet edustavat sinulle jotain muuta kuin mitä teet. Mahdolliset työpaikanvaihdot kannattaa aina tehdä siististi ovia paukuttamatta ja ketään pulaan jättämättä.


Töitä opiskelun ohessa ja opiskelua työnohessa

Opiskelun ohessa työskentely voi olla kannattava vaihtoehto jo siitäkin syystä, että viimeisien opiskeluvuosien syventävistä ammattiopinnoista saa varmasti enemmän irti kun pääsee samalla yhdistämään teoriaa käytäntöön. Näin mahdollistuu myös opintosuunnitelmien suuntaaminen aihepiireihin, joista on sinulle enemmän hyötyä käytännössä matkalla todellisiin tavoitteisiisi – puhumattakaan gradujen aiheista ym. lopputöistä. En lähde tässä yhteydessä erittelemään riskejä, jotka voivat koitua opintonsa roikkumaan jättäneille työn perään lähdettyään. Sanomattakin pitäisi olla selvää, että opiskelu kannattaa aina ja käytännön syistä nyky-yhteiskunnassa pärjätäkseen tarvitaan tutkintoja. Ota ajatus opintojen ohessa työskentelystä nimenomaan siltä kannalta, että siitä voi oikeasti olla hyötyä asioiden omaksumisessa. Jos taas olet jo valmistunut tai valmistumassa eikä sinulla ole työkokemusta, työnohessa tapahtuva tehokas oppiminen ei suinkaan ole myöhäistä. Kun pääset töihin, älä unohda oppimista. Suuntaamalla jatko-opinnot oikein, valitsemalla sopivia kursseja sieltä täältä tai olemalla muuten vain aktiivinen itseoppija, voit täydentää ammattipätevyyttäsi loputtomasti – mutta ilman samoja aikataulupaineita kuin koulussa. Työelämässä ratkaisee paljon osaaminen, mutta käytännön syistä jokin tutkinto on oltava pohjalla. Osaamiseen ja tutkinnon tuomaan viralliseen pätevyyteen kannattaa sitten täydentää lisäopintoja käytännön tarpeiden mukaan, eikä tavoitteena tarvitse olla uudet tutkinnot tai tutkintojen määrä, vaan se, että osaamista on hankittu oikeilta alueilta. Todellinen osaaminen on aina loppupeleissä tärkeämpää kuin mitä papereissa lukee.


Työsuhteen luonne – vakituinen vai määräaikainen vai mikä?

Tästä en olisi valmistuvan opiskelijan tai yleensäkään työnhakijan sijassa liikaa huolissani. Nykyajan kvartaalitaloudellisuus on ajanut meidät siihen tilanteeseen, että työttömyysturva on lähinnä jokaisen omassa päässä. Tee itsestäsi hyvä työntekijä, ammattilainen, ja pidemmällä tähtäimellä asiantuntija – mitä syvemmälle menet, sitä halutumpi olet eikä sinun tarvitse miettiä töiden saamista. Jo pelkästään hyvillä työntekijöillä riittää kysyntää. Ei tarvitse katsoa kovinkaan pitkälle historiaan huomatakseen, että teollistumisen myötä yleistyneet ns. vakituiset työsuhteet ovat itseasiassa olleet yleisenä käytäntönä varsin vähän aikaa, eikä niiden jatkumiseen näytä olevan varmoja merkkejä tulevaisuudessa. 50-60-luvulta 80-90 –luvulle jatkunut työsuhteiden vakinaistaminen alkaa monilla aloilla väistymään kausiluontoisen (ja joskun lyhytnäköisenkin) yrityspolitiikan myötä. Ehkä se jää historiaan lyhyenä ajanjaksona, joka sotien jälkeisen yhteiskunnan rakentamisen aikana oli välttämätöntä, mutta joka ei korreloikaan enää nykypäivän tarpeiden kanssa riittävästi. Se oli yhdenlainen tapa sitouttaa ihmisiä säännöllisiin töihin. Jos katsotaan vähän kauemmas historiaan, huomataan, että töitä ollaan vuosisatoja tehty kausiluontoisin ’sopimuksin’ – kun vilja piti kylvää tai niittää, olivat ne kausia, jolloin tarvittiin lisätyövoimaa. Töitä tehtiin urakalla ja vain tehdystä työstä maksettiin. Oli ajanjaksoja, jolloin oli hiljaisempaa tai aikoja, jolloin tehtiin erilaisia töitä ja käytettiin eri alojen ammattilaisia – tukinuittokin sujui paremmin vuodenaikoina, jolloin vesistöt olivat sulana. Voidaan miettiä, miten paljon tämä poikkeaa nykyajan kvartaaliteollisuuden projektiluontoisesta työstä. Kun yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa muutaman kuukauden kestäviin projekteihinsa, kynnys pitkäaikaisen tai vakinaisen työsopimuksen tekemiseen on melko suuri. Miksi yritysten pitäisikään maksaa muusta kuin juuri tehdystä työstä? Ja jos töitä yhdellä kertaa on tarjolla yhdenlaiselle osaamiselle, ja seuraavassa projektissa toisenlaiselle, miksi pitäisi pitää töissä ketään muuta kuin niitä, jotka osaavat tehdä juuri nyt tarjolla olevia tehtäviä? Liukuhihnoittuneiden ’päivähoitopaikkojen’ aika ainakin Suomessa alkaa varmaankin olla ohi. Toki yritysten kannattaisi panostaa ihmisten sitouttamiseen ja projektien jatkuvuuden turvaamiseen kenties nykyistä enemmän luodakseen toimintavarmuutta itselleen ja työntekijöilleen, mutta tämän varaan ei työnhakijana kannata laskea mitään.


Investoi itseesi

Sen sijaan, että miettisit liikaa työsopimuksen luonnetta ja työn jatkuvuutta, saisit varmasti enemmän työllisyysturvaa investoimalla omaan itseesi. Panostamalla omaan ydinosaamiseen unohtamatta riittävän poikkitieteellistä näkemystä, voit olla arvokas tekijä markkinoilla. Tällöin sinua tarvitaan työelämässä, eikä yhden projektin tai työsuhteen päättyminen merkitse sen enempää kuin uusia mahdollisuuksia ja haasteita ehkä entistä lähempänä ihannetehtäviäsi ja tavoitteitasi. Hyväksymällä sen, ettei ole olemassa yhtä korttipakkaa, jonka kortit pysyvät aina samoina, ja sen, että jokerit ovat aina arvokkaita oli pakka täysi tai ei, saat itsellesi enemmän turvaa kuin yksikään yksittäinen pakka pystyy tarjoamaan.


Kaikki uutiset
See All News